Pripremite se za polazak u jaslice/vrtić

Prilagodba je postupan proces što znači da postupno produžavamo djetetov boravak u skupini (npr. tijekom prvog tjedna produžavamo djetetov boravak do ručka, a u drugom tjednu prelazimo na popodnevni odmor). Naravno, cijelo vrijeme pratimo djetetove reakcije i nastojimo uvažiti vaše potrebe. Poželjno je i naša je preporuka da dijete prva dva tjedna boravi kraće u vrtiću i važno je da planirate slobodne dane ili godišnji odmor u tom periodu. Poželjno je i da prvih dana boravite u skupini sa svojim djetetom i da ste pri tom aktivni; da s djetetom istražujete prostor, igračke, potičete interakcije s drugom djecom i sl. U prvim danima  ćete kroz individualne razgovore moći odgojiteljice upoznati s bitnim informacijama o svom djetetu, specifičnim navikama i preferencijama te isto tako pitati sve što vas zanima.

Najveći broj djece prođe proces prilagodbe bez većih poteškoća što znači da je očekivano da se dijete prilagodi kroz 3-4 tjedna redovitih dolazaka. Reakcije su očekivane, a ona slabe i nestaju brzinom kojom se dijete prilagođava okolini i uspostavlja socio – emocionalne odnose s odgajateljicama.

Osim o povezanosti s roditeljem, način na koji će se dijete prilagođavati ovisi i o individualnim osobinama djeteta (lakše se prilagođavaju djeca tzv. lakšeg karaktera koja bolje podnese promjene u rutinama i okolini), stupnju njegova razvoja i dobi djeteta (djeca u dobi od 18 mj. do 36 mj. često se nalaze u fazi straha od nepoznatog i negativističkoj fazi, pa su manje sklona surađivati s odraslima), stanju djetetova zdravlja (ukoliko se prilagodba prekida zbog bolovanja produžava se) te obiteljskoj atmosferi u kojoj dijete živi (ukoliko je dijete povremeno može pričuvati osoba od povjerenja ono ima iskustvo odvajanja što može olakšati prilagodbu).

Kako bi prilagodba prošla što lakše za dijete, djeca trebaju vođenje i podršku odraslih. Roditelj nizom svojih ponašanja može pomoći djetetu u olakšavanju prilagodbe na vrtić. Jasnu potporu djetetu roditelj pruža kroz iskazivanje pozitivnog stava prema vrtiću, kroz povjerenje u osobe koje će se u vrtiću brinuti za njegovo dijete te kroz boravak s djetetom u vrtiću tijekom prvih dana.

Poželjno je dijete prije polaska u vrtić osamostaliti u skladu s razvojnom dobi npr. navikavati ga na pijenje iz čaše, korištenje žlice prilikom jela i sl., upoznati se sa vrtićkim ritmom dana i pokušati kućni ritam dana uskladiti s vrtićkim npr. vrijeme obroka, vrijeme spavanja itd.

Također, roditelj kroz redovito dovođenje djeteta u vrtić pomaže djetetu u lakšoj prilagodbi. Svakodnevnim dolaskom dijete uči slijed radnji: dolazak u vrtić – odlazak roditelja – boravak u vrtiću – povratak roditelja nakon određenog vremena i odlazak kući. Na toj osnovi dijete gradi povjerenje u roditelja, odnosno stječe sigurnost u roditelja koji će doći po njega i odvesti ga iz vrtića u sigurno okruženje doma. Roditelj može djetetu pomoći i kroz kratke oproštaje s djetetom. Trenutak rastanka od roditelja je krizni trenutak i većina se djece nakon što roditelj ode primiri u zagrljaju odgojiteljice ili zaigra. Dugim i opetovanim oproštajima roditelj ostavlja djetetu dojam nepovjerenja i nesigurnosti u jaslice/vrtić što nepovoljno utječe na dijete. Roditelji se iz istog razloga ne bi smjeli duže zadržavati u ostalim prostorima vrtića (npr. na hodniku viriti u djetetovu sobu, gledati dijete kroz ogradu dvorišta i sl.).

Za uspješnu prilagodbu najvažnije je stvaranje partnerskog odnosa između roditelja i vrtića. Otvorena komunikacija, uvažavanje i pridržavanje dogovora s odgojiteljima uz uzajamnu podršku sigurno će dovesti do uspješne prilagodbe djeteta na jaslice/vrtić. Dijete koje vidi i doživi osjećaj povjerenja roditelja u odgojiteljice i samo će se osjećati sigurno i zaštićeno.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: