Briga o zdravlju djece – naša je zajednička briga!

Rad u predškolskoj ustanovi u sadašnjim epidemiološkim uvjetima obavezuje nas na poštivanje i provedbu uputa za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19. Upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja  od 24.08.2020. provodit ćemo zbog zaštite  zdravlja djece i odraslih osoba uključenih u rad s djecom.  

Vas upućujemo  na slijedeće :

ODRASLE OSOBE : dolaze u ustanovu s maskom, dezinficiraju obuću prolaskom kroz dezbarijeru, dezinficiraju ruke, drže se propisane distance (1,5-2 m), dovode dijete do garderobe (ne ulaze u sobe i sanitarije djece)

  • ne dolaze u pratnji djeteta ako imaju simptome respiratornih bolesti povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj, poteškoće u disanju
  • poremećaj osjeta njuha i okusa
  • ako im je izrečena mjera samoizolacije ili
  • ako imaju saznanja da su zaraženi s COVID-19

BORAVAK DJECE U VRTIĆU :

  • prije dolaska u vrtić roditelj mjeri djetetu temperaturu, upisuje u bilježnicu, daje na uvid odgojiteljici

RODITELJ NE DOVODI DIJETE  u ustanovu:

  • ako ima simptome respiratornih  bolesti kao što su: povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa),
  •  ako ima izrečenu mjeru samoizolacije ili  ako je dijete zaraženo s COVID-19
  • ako ima simptome drugih zaraznih bolesti: glavobolju, bolove u grlu, zimicu, bolove u mišićima, umor, povraćanje i/ili proljev

RODITELJI SU DUŽNI SVAKO BOLESNO STANJE djeteta javiti zdravstvenom voditelju ili odgojitelju, a po završetku liječenja OBAVEZNO odgojitelju  dostaviti potvrdu-ispričnicu djetetovog pedijatra ili izabranog liječnika.

SVAKU PROMJENU DJETETOVOG ZDRAVSTVENOG STANJA (npr. nova alergija, bolesti vitalnih organa, povreda kod kuće) javiti zdravstvenoj voditeljici uz fotokopiju zdravstvene dokumentacije radi praćenja zdravstvenog statusa vašeg djeteta i pravilnog postupanja prema preporukama liječnika.

LIJEKOVE u vrtić roditelj  može donijeti samo ako dijete ima posebne zdravstvene probleme (alergija, opstrukcijski bronhitis, astma,febrilne konvulzije, epilepsija isl.) uz predočenje medicinske dokumentacije.

Ukoliko je dijete na antibiotskoj terapiji ne može boraviti u vrtiću.

UKOLIKO DIJETE ZA VRIJEME BORAVKA U PREŠKOLSKOJ USTANOVI razvije neke od prije navedenih simptoma bolesti odgojitelj ili zdravstveni voditelj obavijestiti će roditelja o uočenim simptomima.

 NAKON  PRIMLJENE OBAVIJESTI IZ VRTIĆA RODITELJ  JE DUŽAN:

  • javiti se pedijatru / izabranom liječniku i donijeti potvrdu (ispričnicu) da dijete može boraviti u predškolskoj ustanovi.
  • S obzirom na epidemiološku situaciju i sve veći broj djece s alergijama na hranu molimo vas da ne donosite u vrtić grickalice (smoki, čips, punjene štapiće, bombone, žvakaće gume)

Vrtički jelovnik zadovoljava sve nutritivne potrebe vašeg djeteta. Za djecu s posebnim potrebama u prehrani i za djecu s teškoćama u razvoju jelovnici se planiraju prema preporuka liječnika u suradnji s roditeljima.

                              

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: